Nasıl Fayans Döşenir?

Fayans Döşemenin Kolay Yolları

Eğer banyonuza bakıp, banyonuzun ne kadar sıkıcı ve renksiz olduğunu düşünüp rengarenk bir hale dönüştürmek isteyebilirsiniz. Ancak önceden fayans döşeme tecrübeniz olsa dahi bu komplike işten kaçınabilirsiniz. Çünkü 1-2 gününüzü tamamen bu işe ayırmanız gerekebilir. Tecrübesi olmayan kişiler ise fayans döşemede profesyonel kişiler kiralayarak bu sorunun üstesinden gelmeye çalışmaktadırlar. Maalesef bu tip projeler işçilik ve baskı fiyatları ile birlikte piyasadaki fiyatların biraz yukarısına çıkabilmektedir. Ancak kendi kendinize nasıl fayans döşeneceğini öğrenerek bu maliyetleri aşağı çekebilir ve uygun fiyatlara baskılı fayanslara sahip olabilirsiniz. Şimdi boş zamanlarınızı değerlendirmek için 5 kolay basamakta nasıl fayans döşenir bir göz atalım.

Fayansların ve Banyonun Ölçülmesi

İlk yapmanız gereken işlem banyonun ölçülerini almak olacaktır. Ölçülendirme işlemi taban ölçüleri ve fayans ölçülerini de kapsamaktadır. Ölçülendirme işleminden sonra maliyetinin metrekare bazında ne kadar olacağını hesaplayabilirsiniz. Bu fiyat kullanacağınız materyale göre aşağı yukarı bir fikir oluşturabilmenizi sağlayacaktır. Uygulama esnasında kullanılacak materyal müşteri tarafından sağlandığında muhakkak FayansArt tarafından onaylanan uygulama malzemeleri kullanılmalıdır. İşlemler tamamlandıktan sonra FayansArt müşteri hizmetleri ile iletişime geçerek uygulama esnasında tavsiye edilen ürünleri öğrenebilirsiniz.

  • Baskılı Fayans Montajları

Fayans ve ilgili Ürünlerin Satın Alımı

Çevrenizde bulunan yapı firmalarından veya alışveriş marketlerinden fayans döşeme ile ilgili gereken bütün malzemeleri temin edebilirsiniz. Bu malzemelere fayans, harç ve derz de dahildir. Uygulamada kullanılacak malzemeler seramik kesme makinesi, su terazisi, çizgi lazeri, dizlik, mala, köşeli mala ve derz artısı olarak öne çıkmaktadır. Eğer birbirini takip eden önceden kesilmiş fayanslar satın alacaksanız, FayansArt sizin için bu tasarımları oluşturacaktır. Her şeyiniz hazır olduğuna göre artık banyo fayans döşeme işlemine hazırsınız demektir.

Başlangıç

Mevcut fayans kırım işlemi ve süpürme işlemi tamamlandıktan sonra ince bir katmanla harç ekleyerek
zemini hazır hale getirmelisiniz. Zeminin kurumasına izin verdikten sonra ölçülendirme işlemi ile beraber yerleştirilen çırpı ipi, fayansları düzgün bir şekilde banyo zeminine yerleştirmenizi sağlayacaktır. Eğer fayanslarınızda kesim işlemi yapılıyorsa her fayansın birebir ölçülerde kesildiğinden emin olmanız gerekmektedir. Aksi takdirde ilerledikçe büyük sorunla karşılaşabilirsiniz.

Fayans Döşeme İşlemi

Bir adet daha harç alarak referans çizgilerini kaybetmeden harcı yüzey üzerinde yayınız. Bu işlem döşemesi yapılacak alanda satır satır uygulanmalıdır. Harç serme malası ile birlikte harç yüzeyde yayılır. Daha sonra fayans ilk satıra döşenmeye başlanır. Her fayans arasına derz artısı koyduğunuzdan emin olunuz.

Derz İşlemi

Bir kaç gün fayansın döşenen zemine oturması beklendikten sonra derz artılarını kaldırarak fayans yüzeyi ve derz boşlukları iyice temizlenir. Derz işlemine başlandıktan sonra taşan derzler süngerler ile temizlenmelidir. Genelde kullanılan derz rengi beyaz olduğundan dolayı kirlenmemesi için özen gösterilmesi şarttır. Derz ürünleri baskılı fayans ürünlerimize hiçbir şekilde zarar vermemektedir.

Yukarıda belirtilmiş olan ufak ipuçları kendi küçük projelerinizi yapmanız için oldukça basit ve yeterlidir. Acemi olsanız dahi küçük bir banyoyu ortalama 3-4 gün içerisinde tamamlamış olmanız gerekmektedir.